BG
За града
Плажове
Забележителности и развлечения

 

Град Царево е разположен на три малки полуострова и съответно на четири залива ,което го прави уникален за България. Разположението на града наподобява това на Рио де Жанейро в много по-малък мащаб (многото заливи и малки плажове, близостта до планината). Бреговата ивица е много разчленена, редуват се скалисти полуострови с неголеми живописни плажове. На юг от града се намира връх Папия - 502 м надморска височина,гледката от там към Царево и крайбрежито на Странджа е изумителна.


Като географски дадености планината и морето несъмнено играят важна роля в развитието на района.

 

 

 

Бреговите ивици със статут на плаж са:

  • Централен плаж с дължина 420м в непосредствена близост до центъра на града;
  • Нестинарка д. 690м в квартал Василико;
  • Попски плаж д. 350м, северно от града;
  • Арапя д. 600м намира се на 2 км в посока Лозенец;

 

Други плажове в близост до Царево:

  • Оазис д. 800м намира се на 3-4км в посока Лозенец.
  • Корал, в землището на с.Лозенец

 

 

Град Царево раполага с постоянен увеселителен парк, реновирани детски площадки и кътове за игра, пристанище и морска градина. Краят на морската градина е варовиковия скален бряг, който е със снежно бял цвят и много приятен за вашите снимки и разходка.
Незаменима гледка към един от заливите на града и пристанището се открива от църквата Успение Богородично, разположена в кв.Василико. Посещението там винаги остава незабравими спомени.

 

В зависимост от периода на вашия престой може да се насладите на нестинарски танци, в някое от близките села в Странджа. Нестинарството е част от световното живо културно наследство и е характерно само за тази част от България.
През целият летен сезон гр.Царево има различни културни мероприятия и празници.

 

Културната програма за тази година можете да намерите ТУК

 

Недалеч от Царево се намират:
- устието на р.Велека, където можете да направите разходка с лодка, плаж или джип сафари.Гледките от близките хълмове спират дъха. Велека е една от малкото целогодишно течащи реки в „безводна” Странджа.
- устието на р.Ропотамо, където също има възможност за разходка с лодка и опознаване на уникалната флора и фауна в резерват Ропотамо и устието на реката
- Скален феномен Лъвската глада (в резерват Ропотамо)
- блато-лагуна Аркутино, в което виреят пясъчни лилии и редки видове костенурки
- Бегликташ – тракийско мегалитно светилище, разположено недалеч от Приморско
- с.Резово – гранична зона с Турция
- местността Силистар

- замъкът в Равадиново – частен замък, разположен близо до Созопол. Отворен е за посещение и в него можете да се насладите на разходка около основната сграда на замъка, параклис, езеро с бели и черни лебеди, цветните градини и разхождащите се пауни. Замъкът е сцена на много клипове, сватбени тържества и фотосесии.